Pages

Wednesday, December 22, 2010

A kávé feldolgozása- A nyers kávé másodlagos feldolgozása

A kávé másodlagos feldolgozása a zöld kávé fogyasztásra alkalmassá tételére irányul. Műveletei a következők:
- nyers kávé tisztítása
- különböző kávéfajták keverése
- nyers kávé pörkölése, hűtése
- pörkölt kávé utókezelése, tárolása, csomagolása.
Az európai kikötőkből vasúti kocsikban vagy kamionokban beérkező zsákos nyers kávét vámraktárakban és közraktárakban tárolják. Innen kerül a gyárak - vagyis a feldolgozóüzemek - raktáraiba. A raktárban rövid időt tölt el a szállítmány. A vámraktárból beérkezett nyerskávé ugyanis a gyár telephelyén található silókban kerül elhelyezésre. A kávé feldolgozás rendszere teljes mértékben automatizált, számítógépes vezérlés útján működik. Visszatérve a silós betároláshoz nemcsak a mozgatás szakszerű módozatát, hanem a kávé minőségmegtartási követelményeit is biztosítani tudják. Így ugyanis a nyerskávé levegőztetésével kialakítható a szükséges víztartalom és elkerülhető a káros penészedés.
Hőmérséklet /Celsius fok/ illetve Száradási idő /óra /:
40 °C:  24 - 48 h
50 °C:  4 - 10 h
60 °C:  0,5 - 1 h
Miután a nyerskávé víztartalma beállításra került, a hántolás művelete következik, melynek elsődleges célja a terméshús maradványainak eltávolítása valamint a kávészem felületének jellegzetes fényűvé tétele.
Ezután következik a pörkölési próba. A jó minőségű pörkölt kávészem közepén fehér színű vágat húzódik végig. Ha a vágat színe barna, az gyengébb minőségre utal. Leggyengébb a pörkölt kávé minősége, ha azon vágat egyáltalán nem található. A fajtától valamint a termelőhely földrajzi körülményeitől függően az egyes nyers kávék kémiai összetétele, íz- és aromaanyag-tartalma különböző. Mindez indokolttá teszi a kávé fajták szerinti pörkölését, tekintettel arra, hogy az optimális pörkölési fok eléréséhez a különböző kávéfajták más és más hőmennyiséget igényelnek. A különböző struktúrák eltérő hőmennyiség-felvételi idővel párosulnak. A kávé keverése érzékszervi elbírálás alapján történik, pörkölt tételekből.
Bővebben a kávé pörkölésről:
http://www.kavekorzo.hu/a-kaverol/a-kaveporkoles-bemutatasa-es-fazisai.html


A pörkölés fokozatai, Forrás: http://www.fao.org/docrep/008/ae938e/ae938e3d.jpg

Pörkölés során elérhető színváltozatok, Forrás: http://greencoffeehut.com/blog/wp-content/uploads/2009/07/different-roasts.jpg
 

Kávé főzés Perzsiában anno, Forrás: http://www.web-books.com/Classics/Books/B0/B701/OPS/images/image583.jpg

No comments:

Post a Comment

Here you can comment my notes!