Pages

Saturday, December 11, 2010

I dedicate todays Post to my dear grandPAPA

 Boldog születésnapot drága PAPA!!Dear grandpa, happy 85th birthday!
"Inside every older person is a younger person, wondering what the hell happened!"

C. H. Armstrong


Tudtad, hogy  85 egy középpontos háromszögszám? azaz minden ilyen szám 3-al osztva 1-et ad maradékul?
Hogy a periódusos rendszer 85. eleme az Asztácium, egy gyorsan bomló erősen radioaktív elem, amelyet először 1940-ben állítottak elő Bi részecskék alfa-részecskékkel történő bombázásával.
Abban az évben (1925) amikor te születtél, te kedves matuzsálem, indultak London első double decker buszai? Benito Mussolini ez év januárjában vette át a diktátori hatalmat Itáliában, és január 22.én jelent meg a MA Este hetilapban az első keresztszó rejtvény? Amelyet te oly lelkesen fejtegetsz nap mint nap.
Ebben az évben jegyeztették be a színes TV szabadalmát, és ebben az évben született a híres bábművész Kemény Henrik, Gerald Durrell, BB King, J. F. K. és még sok más híres ember?

"Születni és meghalni lehet 1 nap alatt, de élni nem"
Karinthy Frigyes

Friday, December 10, 2010

Hóangyal


Forrás:http://blog.tinyprints.com/wp-content/uploads/2009/12/snow-angels.jpg

A Kávé termesztése 1. rész

A K-V című folytatásos történet (beadandó dolgozat anno) következő epizódjában a kávé cserjéről, és annak termesztéséről lesz szó.

A Kávé termesztése 1. rész



A kávécserje bizonyos szempontból botanikai különlegesség, ugyanis olyan területeken termeszthető a legnagyobb sikerrel, ahol vadon egyáltalán nem terem! Elég furcsa a kávécserje által igényelt talaj összetétele is: állandóan bomló és újraképződő humusz, szerves anyagok és elmállott vulkáni kőzetek keveréke. Hawaiiban a kávé talaja kizárólag vulkáni kőzetekből áll. A kávébab, a kávécserje gyümölcse az északi szélesség 25. foka és a déli szélesség 30. foka között terem. Ma Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, amelyet Vietnam, Kolumbia és Indonézia követ a sorban. Jamaica is egyike az ismert kávétermelő országoknak. Az itt termesztett kávé a világon a legjobb minőségű, ára az aranyéval vetekszik. A lágy és aromaanyagokban gazdag Arabica (Coffea arabica ) kávé Közép-, és Dél Amerikából származik, a világ kávétermelésének több, mint 7o%- át adja, az erősebb és testesebb ízű Robusta (Coffea robusta) kávé pedig, amely a termelés körülbelül 3o%- át teszi ki, Afrikában és Ázsiában terem. Az Arabica a legrégebben ismert kávéfajta. Egy átlagos Arabica évente max. 5 kg gyümölcsöt hoz, ebből kb. 1 kg a kávébab. Évente 150-200 cm esőt igényel. A Robusta ellenálló, erőteljes növény, a babjából készült ital íze is meglehetősen domináns. Jobban alkalmazkodik a meleg, nedves éghajlathoz, és kevésbé támadják meg a kártevõk. Minőségét tekintve messze elmarad az Arabicától. Egy harmadik fajta kávé a Maragogype. A maragogypefákon nő a legnagyobb szemű kávébab. A termés mérete miatt elefántbabnak is hívják. Sok helyen termesztik, mert babjából kellemes, lágy ízű kávé készíthető. Hibája, hogy költséges a művelése a kis terméshozam miatt.

Angol nyelvű plusz információ: http://www.coffeeresearch.org/agriculture/coffeeplant.htm
 
Jamaica- Blue mountain kávé ültetvények
Forrás: http://www.coffee4dummies.com/jamaican_blue_mountain/gallery

Coffea Arabica
Forrás: http://www.coffee4dummies.com/images/stories/coffee4dummies/coffee_background/growing/19.jpg

Paris-blue


http://farm1.static.flickr.com/60/187129182_8b7b58da85.jpg

Thursday, December 9, 2010

A K-V A Kávé története 2. rész

A K-V története folytatódik.

A XVI-XVII. században a Balkán és Észak-Afrika felé terjeszkedő török birodalom magával vitte a kávézás szokását. Velencében is hamarosan megjelent a kávé. Francesco Morosini, a Velencei Köztársaság követe, 1582-es konstantinápolyi jelentésében megemlíti, hogy Keleten számos olyan üzlet van, ahol az emberek naponta többször találkoznak egymással egy forró, sötét ital mellett. Az 1600-as évek első felében megnyílt az első velencei kávéház, és az olasz ízlésre átformált kávézók gyorsan szaporodtak az itáliai városokban. A fanatikus hívők ezúttal VIII. Kelemen pápát próbálták rávenni arra, hogy tiltsa be "az ördögi italt". VIII. Kelemen – a legenda szerint – megkóstolta a kávét, és úgy vélte, kár lenne, ha csak a hitetlenek fogyasztanák.

Az első párizsi kávéházat 1672-ben nyitotta meg egy örmény kereskedő, de nem aratott sikert. Később más örmény és perzsa vállalkozók is kísérleteztek – eredménytelenül. Valószínűleg nem ismerték a francia szokásokat. Nemsokára ugyanis franciák rendeztek be elegáns, tágas helyiségeket, ahol kávét, teát, csokoládét, egyéb üdítőket kínáltak, s ide már szívesen eljöttek az írók és a társasági emberek. Ötven év múlva több mint háromszáz kávézó volt Párizsban, ám Dubois bíboros a régenskorban (1715-23) betiltotta a kávéházi csevegéseket, és később – 1789-ig – szigorú rendőri ellenőrzésnek vetették alá a kávéházakat.
Az első londoni kávéház néhány évvel megelőzte a párizsit. Az angol törvénykönyvek 1660-ban említik először a kávét; a kávéárusokra gallononként négy penny adót róttak ki. 1675-ben Károly király betiltotta a kávéházakat, amelyeket felforgató eszmék terjesztésével vádoltak, de a tilalmat néhány napon belül visszavonta.
Az európai piacokra többnyire Alexandria és Szmirna kikötőiből érkezett a kávé. Az ital növekvő népszerűsége és a nagy kikötői adók miatt azonban megpróbálták a kávét a gyarmatokon is meghonosítani. A hollandok az Indonéz-szigeteken, a franciák Martinique-on és az Antillákon, az angolok, spanyolok és portugálok Ázsia és Amerika trópusi vidékein létesítettek ültetvényeket. A két leggyakoribb faj, a Coffea arabica és a Coffea robusta, Afrikából került a világ különböző tájaira.
Forrás: http://www.frissizek.hu/kapucziner/index.html



Világ kávébab szemei egyesüljetek!
(Forrás: http://slimcafe.eu/images/kave/kave3.jpg)

Wednesday, December 8, 2010

A K-V - A kávé története 1. rész

A következő esszét egy beadandó dolgozatként írtam, és részenként fogom közölni.

A Kávé története 1. rész







A legenda szerint egy etióp juhász megfigyelte, hogy az állatok egész éjszaka ébren maradnak, ha napközben egy bokor vörös bogyóit eszegetik. Tapasztalatairól beszámolt a közelben lakó szerzeteseknek, akik a bogyóból keserű italt főztek, és a hosszú imádságok alatt ezzel tartották magukat ébren. A történet egy másik változata, amely 1400 körül keletkezett, jemeni pásztorról és kecskékről szól. De arról is tudomásunk van, hogy 1000 körül Avicenna már gyógyszerként használta a kávét. Egy titokzatos, fekete, keserű, élénkítő hatású ital a sokkal régebbi arab mondákban is szerepel. Az sem kizárt, hogy a kávét eleinte nem itták, hanem ették. Az ugandaiak, ha hosszú útra keltek, állítólag szárított kávészemeket rágtak (úgy gondolták, hogy ettől erőre kapnak), az abesszínok pedig egyszerűen azért rágták a kávét, mert szerették.

Ha a feketekávé eredete homályba vész is, a különböző források abban megegyeznek, hogy a kávécserje egy etióp tartományból, Kaffából származik. Innen terjedt el Jemenbe, Perzsiába, Arábiába és Egyiptomba.

Egy arab szerző, Sehabeddin Ben, úgy tudja, hogy a kávéivás szokását az adeni mufti, Gemaleddin honosította meg a XV. század közepén Arábiában. Gemaleddin Perzsiában látta néhány honfitársát kávézni, és amikor hazatérve gyengélkedni kezdett, maga is kipróbálta az italt. Nemcsak meggyógyult, hanem megtapasztalta a kávé serkentő, áloműző hatását is. Fogyasztani kezdte, és ajánlotta, hogy a dervisek kávéval élénkítsék magukat az imával töltött éjszakákon.

A kávé hamarosan egész Adenben elterjedt, sőt eljutott Mekkába, Medinába, Kairóba, Damaszkuszba, Konstantinápolyba is. De nemcsak az áhitatos mohamedánok fogyasztották. Az 1500-as évek derekán Konstantinápolyban divatba jöttek a kávéházak. A vallásos mohamedánoknak egyre kevésbé tetszett az új szokás, és a muftival betiltatták a kávét mondván, hogy a pörkölt kávé szénféleség, és Mohamed törvénye nem engedi a főzet fogyasztását. A kávéházakat bezárták ugyan, de az emberek otthon továbbra is itták a kávét. Végül a hatóság nem törődött a zárt ajtók mögött kávézókkal, a kávéházak lassan újra kinyitottak, az új mufti kijelentette, hogy a kávénak semmi köze a szénhez, így aztán nemsokára több kávéház üzemelt, mint valaha, és a nagyvezér adót szedett a tulajdonosoktól.


(Forrás: http://www.frissizek.hu/kapucziner/index.html)




Jelenet Jim Jarmush Coffee and cigarettes(2003) (avagy Kávé és cigaretta) c. filmjéből

(Forrás: http://static.filmkatalogus.hu/Kave-es-cigaretta--i8327.jpg)

A betegség mint pótcselekvés

A betegségek lelki okai:
http://www.posa.hu/?pid=170000

Jó olvasgatást!

(Kép forrása: http://petawilkinson.com/wp-content/uploads/2010/02/merkaba.jpg)

Tuesday, December 7, 2010

The stress and the rest

The day of the exam is coming, and I become more and more stressful..Not that I didnt study, I started in november..practically this is the time when I should start re-reading the material before I go and present it..
Still..I feel so anxious. The fact that my family is hanging on my PC and the skype, doesnt help much either, but I guess is the raised stress levels, and eating toast 4 two days in a row :/
I feel chlaubstrophobic in my room, and I feel the lack of privacy.
I just hope that the day will come soon, when the memory of this will be a good old one, and I will be on my way to the next challenges of my life...because they KEEP coming, and I know that already.
When you finish school, you have to find a job, a flat, a boy/girl friend, keep the job, maintain the flat, keep (or keep changing) the boyfriend..feed the dog, produce kids, feed them, try to educate them well, live a long and happy life, and then..DIE.What is death?
After all what is the purpose of life?To achieve something? Or just to survive and have the most fun you can meanwhile?
Or "Just do it"..go with the flow, and do as the others do?


What was 1st the egg or the chicken??

Industrial chicken farm

most már tényleg betegre tanultam magam...:/

Ugyanis vasárnap este elkapott vmi és egész éjszaka hánykolódtam..Nem volt túl kellemes.
Hétfőn egész nap szüttyögtem, így ma tovább tanulok, mert közeleg a VÉG..a kémia szigorlat napja..
Ma kaptam emailt, és kiderült h  a bírálóm az MTA professzor asszonya lesz, akinek még a neve is Bíró.Ejjha!Izgalommal vegyes riadalom vett rajtam erőt!
De ez még messzebb lesz csak előbb tudjam le a szigorlatokat!
Itt van a norvégiai nagybátyjám látogatóban, az tök jó, midnenki nagyon örül neki!Én is!
Sikerült kiolvasnom Robert Merle-Madrapur c. könyvét....úgy látszik nem szabad bele kezdenem mert nem bírom letenni olyan olvasmányosak az írásai..
1 kis ajánló:
"Egy nap különös gép száll fel Párizs Charles de Gaulle-ról elnevezett repülőteréről. Fedélzetén mindössze tizenhat utas van, valamennyien az első osztályon, s mindannyiuk jegye az ismeretlen hangzású Madrapurba szól. Iszogatnak, csevegnek, ismerkednek, flörtölnek, vitáznak, politizálnak - ahogy a repülőgép utasai szoktak. Ám ahogy múlik az idő, egyre furcsább dolgok, egyre rejtélyesebb események történnek: két utas, két hindu egyszerre csak fegyvert fog a többiekre, elveszik értékeiket, papírjaikat, aztán kiderül, hogy a gépen nincs pilóta, valahonnan a távolból, egy ismeretlen központból irányítják, közben a repülő időnként a földre ereszkedik, kietlen, fagyos tájakon landol, s ilyenkor mindig kiszáll néhány utas. Kiszáll vagy kiszállítják őket? Akik maradnak, rádöbbennek, hogy úti céljuk egyetlenegy térképen sincs rajta, Madrapur talán nem is létezik, s ők az elkerülhetetlen végállomás, a halál felé tartanak. Így lényegül át a titokzatos repülőút jelképpé, afféle modern mítosszá életről és halálról, szerelemről és gyűlöletről, az emberi bátorságról és gyávaságról a kiváló francia szerző, az izgalmas meseszövés, a hiteles alakteremtés, az írói mesterség minden csínját-bínját értő Robert Merle egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató regényében."


Sunday, December 5, 2010

Troll támadááááááááááás

Ma is voltunk sétálni, és nagy örömömre a Hédi nem fetrengett bele a sárba!sem a dögökbe.
Jupii.
Amúgy tök jó volt, a Kati hozta az Ő 3 kutyiját, én meg Hédi bébit, mivel a petefészek eltávolító operésön után kissé elhízófélben van...
Zene: Beshodrom-Csujogató
Tételszám: 34., karbonsavszármazékok
KV adag: 1 jó erős főzőtt kókusztejjel (!) meg étcsokival, meg egypár nes-kávés lötty
ja, és hajnalban arra ébredtem hogy húzzák a hajam. Ehe. nem volt túl kellemes erre kelni, tán valami troll manó látogatott meg a messzi hűvös északról?