Pages

Saturday, December 18, 2010

A kávé kémiai összetétele


A kávéfajták közötti különbségek kémiai összetételben és külső megjelenésben jelentkeznek. Ezek határozzák meg ugyanis a pörkölhetőséget és a kávé extraktum élvezeti értékét. A kávészemek több mint 50%-a vízben oldhatatlan anyagokból áll. A lipidek (8-16 %) mellett tartalmaz proteineket is, de a fő építőanyagai a nagy molekulasúlyú poliszacharidok:

- cellulóz (10-11%) - hemicellulóz (20-22%) - nyersrost (25-30%)
A nyerskávé nitrogéntartalmának másik részét az alkaloidák (koffein, trigonellin és vitaminok) képezik. /Vitaminjai többek között a pantoténsav, a folsav és a tiamin./ Az aroma kialakításában fontos szerephez jut még a kávéban található zsiradék, a kávéolaj, mely szobahőmérsékleten folyékony, dermedéspontja 4, 5 ºC.
Az emberi szervezetre leginkább az alkaloidák gyakorolnak hatást. Egyes érterületekre tágító hatást fejt ki fokozva ezzel az emberi szívműködést. Az agykéregben csökkenti a központi idegrendszer gátló hatását, csökkenti a fáradtságérzetet és serkenti a szellemi tevékenységet. Az élénkítő hatás általában 0, 1 g koffein elfogyasztása után jelentkezik. A nagyobb dózis ellenkező hatást vált ki, fáradtságot, a túlfokozott idegműködés következtében gyengeséget idéz elő.
Kávé komponensek
Szénhidrátok
A nyers kávéban számos szénhidrát, például poliszacharid és kis molekulatömegű cukor (mono-, di- és triszacharid) van. A szabad cukrok közül a répacukor mennyisége a legnagyobb; az Arabica szárazanyag-tartalmának mintegy 8%-a szacharóz. A nyers kávé szárazanyag-tartalmának a felét is elérheti a poliszacharidok mennyisége. Hidrolízissel főként mannózt, galaktózt, glükózt és arabinózt mutattak ki. Pörköléskor az összetétel jelentősen megváltozik, az egyszerű cukrok (pl. az arabinóz) jórészt elbomlanak.
Nitrogéntartalmú vegyületek
A kávé nitrogéntartalmú komponenseit rendszerint három csoportba sorolják: alkaloidok, trigonellin és nikotinsav, valamint aminosavak és fehérjék.
Koffein
A koffein talán a kávé legismertebb alkaloidja. Az Arabica szárazanyag-tartalmának 1-2%-át teszi ki (a Robustában kb. kétszer ennyi van.) Nemcsak a kávé tartalmaz koffeint, hanem például a tea, a kóladió és kis mennyiségben a kakaó is. A kávé sok koffeint tartalmaz, például másfél deciliter (híg) instant kávéban kb. 60–70 mg koffein van. Hasonló mennyiségű tea kb. 50 mg koffeint tartalmaz. Egy 375 ml-es Coca Colás dobozban kb. 48 mg koffein van, a Pepsi Colásban kb. 40 mg. A koffein szerencsére lebomlik a májban. A teában van egy kevés teofillin is. Ez a koffeinnél jobban ellazítja a hörgők izmait, ezért asztma kezelésére használható. A kakaó fő alkaloidja, a teobromin, és a tea egyik fontos alkaloidja, a teofillin, a koffeinhez hasonló vegyület. (Régebben a teában található koffeint teinnek nevezték.)
A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet rohamos teljesítménycsökkenés követ. Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 percen belül az egész test szöveteiben kimutatható a koffein. Koncentrációja 20–30 perc múlva éri el a maximumot, és körülbelül 3–6 óra múlva, terhes nõk esetében még lassabban csökken a felére. Nagy koffeinadag (kb. 300 mg fölött) kézremegést, vértolulást, szívtáji nyomást okoz, gátolja a foszfo-diészteráz enzimet, és befolyásolja a neuronok tüzelését. A teobromin vizelethajtó, értágító és fokozza a szívizomzat tevékenységét; a központi idegrendszert alig ingerli. A teofillin vizelethajtó hatása a legerősebb a három alkaloid között, a központi idegrendszert a koffeinnél kevésbé serkenti. Ingerli a légzésközpontot.
Trigonellin
A kávé szárazanyagtartalmának kb. 1%-a trigonellin. A vegyület hő hatására könnyen bomlik; pörköléskor főként piridin- és pirrolszármazékok keletkeznek belőle.
Klorogénsavak
A klorogénsavak a kínasav (1,3,4,5-tetrahidroxi-1-ciklohexánkarbonsav) észterei. [Például a kínasav 5-ös OH-csoportja alkot észtert a kávésavval (3,4-hidroxi-fahéjsav).] Klorogénsav van többek között az újborban és a csonthéjas gyümölcsök fáinak leveleiben is, és klorogénsavtól sötétedik meg a burgonya.
Illékony komponensek
Az illékony anyagokat rendszerint gázkromatográfiás vagy HPLC módszerrel választják el. Ezek a komponensek jórészt a pörköléskor meginduló reakciókban keletkeznek. A cukrokkal, aminosavakkal, egyéb szerves savakkal és fenolos vegyületekkel lejátszódó folyamatok során alakul ki a különbözô kávéfajták aromája. Az illékony anyagok összetétele számos tényezőtől függ, például attól, hogy milyen éghajlaton, milyen talajban termesztik a kávét, hogyan tárolják, pörkölik a kávébabot.
Karbonsavak
Az alifás karbonsavak a kávé minőségének fontos tényezői: a pH változásai a funkciós csoportokat, például a fenolos hidroxicsoportokat disszociációra késztethetik, ami módosítja a kávé aromáját.
A kávéban sokféle jellegzetes ízű savat mutattak ki. A 2-metil-valeriánsav például csokoládéízt, a piroszőlősav karamelles aromát kölcsönöz a kávénak.
A nyers kávéban a nem illékony savak, például a citromsav, a maleinsav, az oxálsav és a borkősav mennyisége a 2%-ot sem éri el. A pörkölt kávéban több mint 30 alifás savat azonosítottak. Ezek közül 15 nem illékony, 1-10 szénatomszámú sav, a többi illékony. Általában minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál kevesebb benne a sav.
A kávé ízét a 2-furil-metántiol és a hasonló vegyületek adják, amelyek a pörkölés alatt is a kávéban maradnak.
A kávé, a teofillin és a 2-furil-metántiol szerkezetének vázlata


(Források: http://www.frissizek.hu/kapucziner/index.html


http://www.receptbazar.hu/?content=cikk&tma=K%25E1v%25E9

http://ananasz.metro.hu/augusztus/balzsamecet_KV/balzsamecet_kv.html

http://www.chemonet.hu/hun/tudakozo/mm/kave.html

http://www.barista.lap.hu/)





Tuesday, December 14, 2010

Todays post is dedicated to my sister Fatima

After long long years of waiting, my sister Fatima found her DAD, who she was missing!
Thanks to Aysha MAchibya, God and facebook!:-)
We are so happy for you Fatima!!!!!!!!!!
Anikó and the family

Hosszú hosszú várakozás után nővérem, Fatima megtalálta az apukáját!
Köszönjük Aysha Machibyá-nak, Istennek és a facebook-nak!
Nagyon nagyon boldogok vagyunk Fatima!!!!!!!!!!!
Anikó és a család


Ide fog menni nemsokára Fatima :-)
http://www.thetravelpeach.com/africa-vacations/tanzania/tanzania.jpg


http://trekkertime.com/uploads/Site/tanzania.jpg

http://images.vector-images.com/213/tanzania_coa_n4744.gif

http://www.mega-flags.com/images/Flag_Tanzania.jpg

Sunday, December 12, 2010

A Kávé termesztése 2. rész

A kávécserje akár tíz méter magasságra is megnő, de rendszerint 120 és 180 cm közti magasságra nyírják. Ez az a magasság ugyanis, amely a leginkább megkönnyíti a betakarítást, és amely a legjobb ízű kávébabot szolgáltatja. A kávécserje levelei sötétzöldek és csillogók, a szár kétoldalán váltakozó párokban nőnek. A kávécserje különös tulajdonsága, hogy egész évben állandóan vannak rajta virágok, éretlen és érett gyümölcsök.

A csemetékből nevelt cserjék négy és hat év közti idő alatt fordulnak termőre. Amikor a cserje elkezd virágozni, a virágok hamar elhervadnak és két hónap múlva fürtökben jelennek meg a bogyók. Az apró bogyók érés közben sötétvörösre változnak. A bogyókat édes gyümölcshús borítja. A húson belül általában két szem bab, illetve mag van. A babokat szaknyelven pergamennek nevezett héj borítja, és ez alatt van az ezüstbőrnek nevezett belső védőréteg.
Az ültetvények átlagos élettartama 40 év körül van, de vannak ültetvények, amelyek még 100 év eltelte után is teremnek! A cserjék 10 és 15 éves koruk között vannak a legjobb erőben, ilyenkor évente mintegy 5, 5 kg bogyót érlelnek, ami 1, 75 és 2, 25 kg közti babnak felel meg.
A termesztési módszerek országonként változnak. Meglepő, de a kávétermesztést még nem nagyon gépesítették, aminek fõ oka, hogy az ideális kávébetakarító-gépet még nem találták fel. Másrészt, egy-egy fürtön nem egyenletes a bogyók érése, így az optimális minőség eléréséhez többszöri szüret szükségeltetik.
A termés minőségétől függ a babok kinyerésének módja, azaz a feldolgozás, melynek két módja ismeretes. A nedves kezelés módszerét a jobb minőségű baboknál, míg a száraz módszert a kevésbé aromásoknál alkalmazzák, mivel ez a módszer egyszerűbb és kevésbé költséges gépeket követel meg. De ezekről később részletesebben is szó esik.


An amazing smile
Forrás http://c.photoshelter.com/img-get/I0000GWzA6DvSqbo/s
 
 

Forrás http://c.photoshelter.com/img-get/I0000AzlZbbARClc/s